Sopraano, Maria Svan (1983), on opiskellut laulua mm. Pohjois-Michiganin yliopistossa Yhdysvalloissa sekä Sirkka Haaviston oppilaana Centria ammattikorkeakoulussa ja Turkka Mannisen johdolla Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Musiikkipedagogi AMK -opintojen (2007) lisäksi Maria on valmistunut Jyväskylän yliopiston musiikin laitokselta filosofian maisteriksi vuonna 2011 ja tanssi-liiketerapeutiksi vuonna 2014.

Maria on kehittänyt ääntään myös Margareta Haverinen-Brandtin ja Jaakko Ryhäsen opissa. Tällä hetkellä hän on toisen vuoden opperalauluopinnoissa Italiassa, Belcanto Academy – Accademia Opera Studio Città di Levico Termessä, mm. Francesca Micarelli, Massimo Lambertini, William Matteuzzi, Cesare Scarton johdolla.

Svan on ollut mukana monissa näyttämöproduktioissa ja konsertoinut paljon niin Suomessa kuin ulkomailla. Lisäksi hän on kantaesittänyt ja levyttänyt laulelmamusiikkia sekä laulanut Savonlinnan Oopperajuhlakuoron ensimmäistä sopraanoa. Viimeisimmässä produktiossaan, Kitusuon Sofia –oopperassa Mänttä-Vilppulan taidekaupungissa, Maria lauloi Sofian sisaren, Miina Kitusen sekä Orenburgilaisen lintusopraanon roolit. Hän toimi teoksessa myös apulaisohjaajana.

Marialla on laulunopetuksen ja kuoronjohdon kokemusta lukuisista oppilaitoksista. Hän toimii tällä hetkellä freelancer-laulajana, muusikkona ja tanssi-liiketerapeuttina  yrityksessään MBody Ky:ssä sekä Belcanto Academy Finlandin toiminnanjohtajana. Mieluisinta ohjelmistoa Marialle ovat lyyriset sopraanoroolit koloratuurimaustein (kuten Bellinin Elvira, Donizettin Lucia ja Verdin Violetta).

Sibelius-ohjelmistoa Maria on esitettänyt pianisti Elena Perälän kanssa mm. osana Sibeliuksen ja Hannikaisen Juhlakonserttia Orivedellä ja Eräjärven Eerolan Sibelius-illassa ja Kiemojen kulttuurikodissa. Alla video-otteita Sibelius-juhlavuodelta Saarijärven itsenäisyyspäiväjuhlan konsertista v. 2015.

Marian kanssa pisimpään yhteistyötä on tehnyt pianisti Taina Marja-aho. Marian ja Tainan yhteistyö onkin hioutunut vuosien saatossa. Voisi sanoa, että nämä naiset hengittävät musiikkia samaan tahtiin. Onko se geeneistä johtuvaa vai yhteistyössä opittua, Maria ja Taina ovat myös sukulaisia keskenään. Tässä videolla 2017 joulukonsertista taltioitu encore, Schubertin Ave Maria:

Alla olevassa kuvassa pianisti Raili Peltonen ja Maria Svan. Lied-duon konserttiohjelmisto koostuu tällä hetkellä kotimaisista yksinlauista (Sarmanto, Kilpinen, Merikanto, Kuula, Hannikainen).  Maria ja Raili tulevat mielellään konsertoimaan minne vaan. Onhan Raililla näin hieno menopelikin, millä päästellä.

Kysy Mariaa konsertoimaan tai ota yhteyttä muun asian tiimoilta: